Народни обичаи

candle-letaНародът е убеден, че съдбата на човека е определена още при раждането му, но не се знае кога ще дойде краят на живота му. Обичай е, щом болният издъхне, да се приготви кравай, който бива изяждан от присъстващите за здраве. Вярва се, че едва тогава душата излиза от къщи и се върти над комина. Следва месенето на друг кравай - препеченяк, който също се изяжда и след който душата се отправя в дългия си път.

Характерно е да се отварят прозорците или вратата, да обръщат паниците наопаки, да покриват огледалото и портретите Мъртвецът се облича в чисто облекло, обикновено ново, и бива покрит с покров - бяло платно, вярва се, че в него покойникът се явява пред бога. На умрелите момци и девойки обличат някоя младоженска дреха. Съществува вярване, че в гроба умрелите имат същите нужди като живите, и затова в ковчега се слагат ябълки, хляб, сухи плодове. Постоянен обичай е слагането на пари в джоба, за да се откупи от оня свят. Многобройни са обичаите за предпазване на умрелия от вампирясване - полагат се край трупа кръстче, чесън, икона, тамян. Известяването на смърт става с редки удари на черковната камбана. Мъртвецът е оплакван от близките със силен глас. Смята се страшно и грешно да не бъде оплакван. Самото оплакване съдържа спомени.

Навсякъде умрелият се слага в ковчег (ракла, сандък). Преди изнасянето му от дома близките се прощават с покойника. Гробището обикновено е близко до селото и гробът се нарича къща или дом на умрелия. Всеки присъстващ смята за дълг да хвърли пръст върху ковчега и да каже: “Лека ти пръст” или “Бог да те прости”. Когато падне на земята лична вещ,тя не се вдига.Първо трябва да прочетеш специална молитва. Напускайки гробището или стигайки у дома си, близките си измиват ръцете и обувките - за да измият лошото от себе си. Обикновено за умрелия се коли курбан - агне, овца, говедо, когато се блажи, и риба - през пости, но никога не се употребява свинско месо.

Върху гроба, откъм главата се слага кръст. На четиридесетия ден се прави трапеза на гроба. Други помени се правят на третия и деветия месец, както и на първата и третата година. Траурът се изразява в облеклото и поведението (жалене) на близките. Жалещите жени носят черни дрехи, черни забрадки и нямат никакви накити.

 

ДЕНОНОЩНО 24/7

Телефон: 0700 10 134
(универсален номер с цената на един селищен разговор)
Vivacom: 0888 917 114
Глобул:   0898 414 227

Партньори

LETAТА "ЛЕТА" - гр. Русе

orkusТА "ОРКУС" - гр. Търговище

baner_carsСайт номер 1 за катафалки в България

baner_castela
Ка-Стела - паметници

boqna
Православен гробищен парк
Траурна Агенция ВЕЛЕС - гр. Разград, 2011. Уеб дизайн и оптимизация УЕБСИ ЕООД