Мюсюлманско погребение

Някои характерни традиции на етническите турци.

Етническите турци в Каран Върбовка имат запазени традиции, характерни за някои обичаи и вярвания.

Вярванията в магии са намирали проява в така наречените муски. Плод на останали от предходни времена са вярванията в демонични същества – например в самодиви. В тях има много общо с вярванията на българите. За това е влияел съвместния селищен живот.

Народната мъдрост (пословици, поговорки и др.) се възприема със своята дълбочина и прозорливост от всички. При една експедиция през 1976 г. в разговор с възрастен човек от с. Широково за смисъла на живота, за пръв път от него – българина, чух и се впечатлих от казаното словосъчетание на турски език “ Алан дюнеа” - с пояснението, че означава “ лъжовен свят, свършен свят, измамен свят”.

Нашият съселянин Стефан Керемедчиев веднъж сподели, че възрастен турчин от съседно село му казал, имайки предвид българи и турци: “Ние сме като две люспи лук”. Тази мисъл може да се тълкува в различни посоки. Действителността ни дава много примери за взаимно влияние и при обредите сватби, погребения и др. Но това не изключва народностното своеобразие.

При сватба, един ден по-рано, в дома на младоженеца и булката се реди чеиза. В неделята, след узаконяването на гражданския брак в кметството, младоженците отиват в джамията, където ходжата чете от корана и им дава благословията си: “Да са живи и здрави, на една възглавница да остареят, да им се родят деца ....” След това следва сватбеният обяд.

С определени обичаи се съпровожда и построяването на нова къща. Канят се много хора, чете се мевлит и се гощават дошлите. Коли се петел или агне за курбан и няколко капки кръв се капват в четирите ъгъла на всяка стая. Петелът се разрязва на четири части: една част е за семейството, а останалите се раздават на бедни роднини.

Погребението е свързано с ред от действия. След изкъпването на починалия, тялото му се увива в 10 м бял тензух. Според мюсюлманската религия – човек се ражда гол и гол трябва да бъде приет от Бога в гроба. Закарва се на гробищата, изважда се от ковчега и се спуска в гроба с тензуха. На погребението на гробищата присъстват само мъже. Гробът се посещава 3 или 7 дни след това. Носи се шише с вода, с която се прелива, тогава ходят и жени.

На третия или на седмия ден се чете мевлит – молитви за умрелия. На 52 рия ден се четат молитви от ходжата в къщата на починалия. В корана има специален мевлит за този ден. Слага се и трапеза. Чества се и годишнина от смъртта на починалия.