Помен

Кога се прави помен ?

Израилският народ оплаквал Мойсей четиридесет дни подир смъртта му. Спасителят се възнесъл на четиридесетия ден подир Възкресението.

Традицията е различна, но на гроба се ходи на третия, деветия, и четиридесетия ден. Някъде близките ходят на гроба всяка сутрин до четиридесетия ден, когато се извършва изравняване или равнение на гроба. На някои места, поради невъзможност да се отива редовно на гроба и да палят свещи вземат в съд пръст от гроба и върху нея палят четиридесет дни наред свещи вкъщи в памет на покойника.

След панихидата за 40-я ден помени се правят на третия, шестия и деветия месец и една година от смъртта. Ако не се отбележат на самата дата, то това става винаги в съботата, предшестваща датата.

Общите помени за всички покойници се наричат Задушници. Задушницата е ден в чест на мъртвите. Тя се отслужва в православната църква три пъти в годината и е винаги в събота. Първата е срещу Неделя Месопустна, втората – срещу Петдесетница и третата – срещу Архангеловден.


Помен

Равнение за 40 дни, осигуряване на свещеник, извършване на панихида/литургия/ украса с живи цветя на гроба, ритуална погача, варено жито, гроба се прелива с червено вино, възпоменателен обяд в ресторанта на Траурна агенция „Велес".

Доставка и сервиране на храна за помен – приготвена в ресторант на фирмата със специален стандарт на проверка и качество на храната, алкохолни и безалкохолни напитки, комплекти от вилички, лъжички, чашки, чинийки, торбички, салфетки, сладки, соленки, бонбони


Кога не се прави помен?

Според каноните на православната църква не се прави помен за починалите през първата седмица на Великия пост, от Лазаровден до Томина неделя и от Игнажден до Ивановден.

В тези периоди е разрешено да се струват само 40 дни.

  • 1